Google+

Cestoviny naše ,,každodenné"

Vznik
Poznáme niekoľko verzií o tom, ako a kde vznikli slávne cestoviny. Taliansko? Čína? Alebo Blízky Východ? Každý by sa rád popýšil objavením tohto vskutku chutného jedla, no podľa najnovších výskumov, práve v Číne našli archeológovia misu cestovín starú viac ako 4000 rokov.
Cestovinové variácie
S dobou sa mení aj gastronómia, kým v minulosti naše babky rezali cesto na cestoviny na veľkej drevenej doske, dnes si už málokto nájde čas krútením sa v kuchyni a radšej siahne po hotových cestovinách v obchode. Predsa sa však nájdu aj takí, ktorí ani dnes nedajú dopustiť na tradičnú prípravu domácej cestoviny. Doma alebo v reštaurácii už nechýba profesionálny strojček na cestoviny, ktorý je možné zakúpiť napr. Gastro zariadenie.
Poznáme mnoho variácií cestovín. Aj preto sa stali také populárne nielen v našich rodinách. Sú nenáročné na prípravu a rýchlo hotové.
Prehľad druhov cestovíndruhy cestovín

Bucatini – tenké makaróny
Cannelloni – veľké trubičky
Conchiglie – mušličky
Farfalle – motýliky, resp. mašlič
Fettuccine – dlhé široké rezance
Fusilli – tenké špirály
Gnocchi – väčšie halušky
Lasagne – pláty
Maccheroni – makaróny
Pappardelle – veľmi široké rezance
Penne – krátke rúrky skrojené na koncoch došikma
Penne rigate – ryhované rúrky
Ravioli – plnené taštičky
Rigatoni – oblé rúrky
Spaghetti – špagety
Spaghettini – tenké špagety
Tagliatelle – dlhé široké rezance
Tortellini – plnené taštičky stočené do uzlíčkov

Rôznorodosť tvarov cestovín je naozaj široká, preto ich konzumujeme tak často.

Keďže príprava cestovín je naozaj jednoduchá, ponúkame vám aj recept na chutné cestoviny s kuracím mäsom
INGREDIENCIE
recept cestoviny s kuracím mäsom gastrokuchyne.sk
2 ks kuracích pŕs
1 Kyslá smotana
1 syrokrém
4 šampiňóny
1 cibuľa
2 PL oleja
1 bujón
1 strúčik cesnaku
petržlenová vňať
podľa chuti soľ a strúhaný tvrdý syr

POSTUP
1.
Na rozpálenom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia a opečieme ho. Mäso podlejeme troškou vody, pridáme bujón, prelisovaný cesnak. Zmes dusíme približne 10 minút pod pokrievkou. Medzitým si uvaríme cestoviny penne.
2.
Do mäsa vmiešame na plátky nakrájané šampiňóny a kyslú smotanu. Omáčku dochutíme soľou,taveným syrokrémom, nasekanou vňaťou a necháme chvíľu prejsť varom.
3.
Cestoviny zmiešame s pripravenou omáčkou a podľa chuti posypeme strúhaným syrom.

Komentráre (0)

Pridávať komentáre môžu len prihlásení užívatelia. Prihlásiť sa môžete tu.

Partneri

Spojte sa s nami na Facebooku