Google+

Jesenné špeciality v slovenských reštauráciách

Jeseň patrí na Slovensku k najobľúbenejším gurmánskym obdobiam. Lahodné husacie a kačacie hody či poľovnícke špeciality z diviny lákajú hostí do reštaurácií, ktoré ponúkajú tradičné aj extravagantné prevedenie najlepších sezónnych ingrediencií.

Nahliadli sme do jedálneho lístka niektorých výnimočných reštaurácii a ponúkame Vám unikátne jesenné inšpirácie:
 
  
Camouflage restaurant, Flowers restaurant & wine bar a ELESKO restaurant & wine
 
Známe bratislavské reštaurácie Camouflage restaurant, Flowers restaurant & wine bar a ELESKO restaurant & wine združené pod spoločnosťou EASTFIELD. a.s. a šéfkuchárskou taktovkou známeho Jaroslava Žídeka prinášajú svojim hosťom pravidelne sezónne lahôdky. V jesenných mesiacoch reštaurácie ponúkali hubové menu a momentálne si ich hostia môžu pochutnať na tekvicových špecialitách, medzi ktorými nájdete napríklad Grilované kačacie pečienky Foie gras s tekvicovým čatní, balzamikovým octom a toastom, Pečené jahňacie kotletky  s tekvicovým pyré a tekvicovými cannelloni plnenými zelerovou penou a mätovou omáčkou alebo Vyprážané tekvicové rolky s karamelom a orechami podávané s domácou vanilkovou zmrzlinou.
Lucie Kulihová, PR manažérka spoločnosti Eastfield dodáva:´Všetky jedlá pripravujeme z čerstvých a kvalitných surovín. Každý hosť si u nás nájde niečo obľúbené, ak má rád špargľu, na jar ho určite poteší špargľové menu. Pre tých, ktorí majú radi divinu je zas pripravené divinové menu. Obľúbené je každé sezónne menu, snáď najobľúbenejšia je na jeseň husacina. Každý mesiac pripravujeme ochutnávku vín ELESKO a k nim zostavujeme aj špeciálne menu tak, aby sa vhodne snúbilo s predstavovanou odrodou vína. Jedálny lístok obmieňame dvakrát ročne, vínnu kartu zostavujeme raz ročne. Zohľadňujeme v nej aj tie vína, ktoré budeme mať v ponuke o pol roka (čas, kedy sa fľašujú) a hosť sa vždy z vínnej karty dozvie, kedy bude víno dostupné.´
 
 
Hotel Apollo**** Bratislava - Reštaurácia sv. Huberta a Reštaurácia Levante
 
Reštaurácia Sv. Huberta v Hoteli Apollo**** ponúka sezónne špeciality formou trojchodového menu. Medzi najobľúbenejšie pochúťky patrí Bažantí vývar s domácimi rezancami a Medailóniky z daniela s oravskou slaninkou, šalotkou a omáčkou crème de cassis, z dezertov je to Čokoládový nugát s coulisom z manga a malín s vanilkovou zmrzlinou. Sezónne menu obmieňajú v Reštaurácii sv. Huberta  každé tri mesiace, jedálny lístok a vínnu kartu dvakrát do roka.
 
Novootvorená reštaurácia Hotela Apollo ****, Levante, tiež ponúka špeciality inšpirované jeseňou, napríklad Carpaccio zo pstruha s olejom s ružovým korením, Jeseter podávaný s mrkvovým pyré, krutónmi s husacou pečeňou, petržlenovou omáčkou a restovaným kelom so sušenou slaninkou Pančeta, či Lahodný mrkvový dezert s medovým sirupom a mrkvovo-tymiánovým sorbetom. Vínna karta v reštaurácii Levante ponúka ku každému podávanému jedlu (vrátane predjedál a dezertov) špeciálne doporučené víno.
 
 
HOTEL DEVÍN**** Bratislava – Francúzska reštaurácia
 
Hotel Devín**** vo svojej Francúzskej reštaurácii už tradične ponúka široké spektrum sezónnych gurmánskych špecialít počas celého roka. V jesennom období aj tu kraľujú poľovnícke špeciality z diviny a husaciny. Najväčším lákadlom tohtoročnej ponuky je Hríbová tortička s ragú z lesných húb v tortičke z lístkového cesta, ochutená lanýžovým olejomPanenka z diviaka obaľovaná v bylinkách, na vínovej redukcii s batáty pyré v glazúrovanom pórku. V ponuke zaujme aj Zajačia roládka plnená sušenými slivkami a slaninkou, Jelení mignon so šípkovou omáčkou so zemiakovými kroketkami vyprážanými v mandliach alebo Rebierko z muflóna na rozmaríne s jemným dubákovým krémom, medzi dezertami napríklad Opitá hruška blanšírovaná v Portskom víne a škorici s čokoládovým mousse a jemne chrumkavou piškótou alebo špecialita inšpirovaná tradičnou slovenskou kuchyňou - Slivková guľa obaľovaná v strúhanom perníku.
´Francúzska reštaurácia Hotela Devín**** je známa bohatým výberom kvalitných vín´, dodáva  Katarína Nošková, F&B Manager hotela. ´Od septembra 2010 sme pre našich klientov pripravili novinky - ponuku degustačného setu 4 druhov vín, špeciálne vybraných k Jesenným špecialitám a tiež predaj vín formou  Take away so zľavou 30%.´
 
 
SHERATON BRATISLAVA HOTEL***** -  Brasserie Anjou
 
Aj reštaurácia Brasserie Anjou bratislavského Hotela Sheraton sa nechala inšpirovať obľúbenou slovenskou tradíciou husacích a kačacích hodov a v tomto období ponúka svojim hosťom  špecialiálne menu ´Hus a kačka´. Medzí kulinárskymi pochúťkami tu nájdete Paté z husacích pečienok so zimným jablkovým chutney a toastovanou brioškou,  Kačacie prsíčko s koňakovou plnkou na ríbezľovej omáčke s gaštanovo-zemiakovým pyré alebo špeciálne jesenné Gaštanové tiramisu s ovocím marinovaným v rume.
Čerstvé sezónne ingrediencie majú svoje miesto na jedálnom lístku Brasserie Anjou počas celého roka. ´Kulinársky kalendár´ ponúkne v januári aj špeciality slovenskej a českej kuchyne, v marci morské plody, v júni potešia hostí pochúťky z čerstvých jahôd a rebarbory a v auguste barbeque & šalátové menu.
Hotel Sheraton Bratislava je v rámci siete zapojený do špeciálneho programu Wines of the World, ktorý ponúka unikátny výber exkluzívnych vín z celého sveta, okrem toho hlavný sommelier neustále obohacuje  vínnu kartu o zaujímavé novinky z lokálnych i zahraničných zdrojov.
 
 
HOTEL ALBRECHT***** Bratislava
 
Aj reštaurácia Hotel Albrecht***** práve v tomto období štartuje sezónne menu ´hus a kačka tradičným-netradičným spôsobom´, koncom mesiaca plánujú do jedálneho lístka dopĺniť divinu, ktorá ako hovorí Soňa Gonda, Sales & Marketing manažérka hotela, mala minulý rok veľký úspech.
Šéfkuchár Alexander Radakovits láka hostí na jesenné špeciality so štipkou kreatívnej extravagancie. V sezónnej ponuke nájdete napríklad Ravioli plnené údenou husacinou podávané s topinamburovým ´gröstel´a hľuzovkou penou, Pečená kačica ´Cherry walley´ podávaná s čokoládovou šošovicou, tekvicovými gnocchi a passion fruit kapustou alebo Pečená hus glazúrovaná medom podávaná s dvoma druhmi kapusty, mascarpone-pistáciovými knedličkami a lokšami.
Každé obdobie roka je má v  jedálnom lístku reštaurácie Hotela Albrecht***** svoju pečať, od Veľkej noci, cez májovú špargľu, open gril a šaláty počas celého leta, jesenné huby, či spomínaná hus -kačica a divina. Okrem toho Hotel Albrecht***** ponúka každú poslednú nedeľu v mesiaci tematické brunche - thajský, brazílsky, barbeque, mediteránsky, kuchyňa kráľovského Uhorska... Výber menu dopĺňa aj vínna karta, vo veľkej miere upravovaná dvakrát do roka ponúka ľahké vína k šalátom a naopak plnšie vína počas jesene a zimy. Priebežne sa do ponuky zaraďujú aj vína hodiace sa ku konkrétnej téme jedálneho lístka.
 
 
KEMPINSKI HOTEL RIVER PARK BRATISLAVA***** - River Bank Brasserie
 
Kempinski Hotel River Park Bratislava***** pripravil ponuku jesenných špecialí v jednej zo svojich dvoch reštaurácií - River Bank Brasserie.
Podľa slov F&B manažéra Pavla Jindru je najobľúbenejšou jesennou špecialitou Chrumkavá kačka na palinovej omáčke podávaná s gaštanmi, jablkom ochutenou červenou kapustou a zemiakovou knedľou. Medzi špecialitami vyniká aj Srnčí steak na krémových lesných hríboch, s bruselskými výhonkami a zemiakovými rezancami či Tradičný tatársky biftek s kondimentmi.
Jedálny lístok River Bank Brasserie sa obmieňa každé 3 mesiace a prispôsobuje sa podľa sezóny.
 
 
Hotel Zlatý Dukát**** Košice – Reštaurácia Iris
 
Špeciálne sezónne menu pre svojich hostí pravidelne pripravuje aj šéfkuchár reštaurácie Iris Milan Poloha. Október sa v Hoteli Zlatý Dukát niesol v znamení poľovníckej kuchyne a hostia si pochutnali na špecialitách ako Steak z daniela s borievkovou omáčkou a baby zemiakmi na masle, Guláš z diviaka so zemiakovými gnocchi alebo Zajac plnený smotanovými kuriatkami s maslovými haluškami. Na poľovnícke špeciality nadviažu už čoskoro Kačacie hody a v decembri Zabíjačkové hody.
Okrem toho Hotel Zlatý Dukát 11. novembra pripravuje pre svojich hostí príjemný gurmánsky zážitok v podobe Snúbenia jedla a vína. Hostia sa môžu tešiť na vybrané špeciality ako Tigria kreveta na zeleninovej polente, Zubáč na bryndzovej raviolke s bylinkovou omáčkou, Jahňací chrbát s grilovanou zeleninou, Hovädzí steak s husacou pečeňou a karamelizovaným jabĺčkom a Créme brulée v kombinácii s kvalitným výberom vín značky MOVINO.
 
DOUBLETREE BY HILTON**** Košice – Olive Tree
 
Jesenné inšpirácie si našli miesto aj v jedálnom lístku reštaurácie Olive Tree v košickom Hoteli Hilton****. Marek Harbuľák, riaditeľ hotela, rád vyhľadáva gurmánske zážitky. O sezónnej ponuke Olive Tree hovorí: ´Jeseň je obdobím, kedy dozrievajú mnohé plody, ktoré používame v našej kuchyni. A tak aj tento rok našu ponuku obohacujeme o špeciality, v ktorých používame čerstvé huby, tekvicu, gaštany, mak, orechy, hrozno, jablká, ale aj domáci slivkový lekvár, domáci med alebo želatínu z mladého vína.
Tradične najobľúbenejšou mesačnou gastronomickou akciou v našej reštaurácii Olive Tree sú Kačacie a husacie hody. Počas jesenných mesiacoch sme pripravili v rámci pravidelnej mesačnej ponuky Košických kulinárskych dní na mesiac september spomínané Kačacie a husacie hody a na mesiac október Špeciality z diviny
Novinky pribudnú aj vo vínnej karte: ´Tretí novembrový štvrtok je celosvetovou oslavou mladého vína, veď na trh prichádza Beaujolais Nouveau. Naša vínna karta bude obohatená nielen o toto víno, ale hostia sa môžu tešiť aj na mladý Muškát Moravský a Müller Thurgau ročníka 2010 od producentov z malokarpatskej vinohradníckej oblasti.´
 
 
Podeľte sa s nami v komentároch o to, aké novinky ste pre svojich hostí pripravili vy alebo nám napíšte aké jesenné špeciality ste túto sezónu ochutnali.

 

 

Partneri

Spojte sa s nami na Facebooku